Bitki Meraklılarının Korkulu Rüyası

Çökerten Hastalığı

Çökerten hastalığı, toprak ve topraktaki bitki artıklarında bulunan çeşitli mantarların sebep olduğu bir fidelik hastalığıdır. Bitkilerin kök ve kök boğazına bulaşan; bitkiyi öldüren bir hastalık olması sebebiyle oldukça tehlikelidir ve fark edilmediğinde, bitkileri kurtarılamaz boyutlarda etkileyecektir.

Çeşitli mantarların sebep olduğu bu hastalık türü başlıca koşullar etkisinde oluşmaktadır. Eğer bitkiniz;

  • Aşırı nemli ve sıcak bir ortama maruz kalıyorsa,
  • Havasız koşullar altında yetişiyorsa,
  • Fazla ekim yapıyorsanız,
  • Hijyenden yoksunsa, çökerten hastalığı hakkında endişe etmelisiniz.

Peki çökerten hastalığının bitkinize bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Hastalığı anlayabilmeniz için belli başlı belirtiler vardır:

  • Yeni çıkan fidelerin toprağa yakın olan yapraklarında sararma,
  • Toprak yüzeyine yakın yerlerden başlamak üzere köklerde oluşan çürümeler ve bu sebeple köklerin çürümesi başlıca belirtilerdendir.
  • Kök boğazı çevresinde, kahverengilik ve koyulaşma,
  • Kök çürümesi sebebiyle fidelerin eğik, yatmış hale gelmesi ve çürük görünüm (bu görüntü sebebiyle fidelerde oluşan boşluklara ayna denir),
  • Yeni ekimlerin tam büyüyemeden ölmesi gibi belirtiler vahim belirtilerdir ve hemen aksiyona geçilmesi gerekir.

Bitkinizi bu mantar hastalığından korumanız için akıllıca ve pratik olan çözümler arasında öncelikle, bitki günlüklerinizi düzenli tutmalı ve bitkiniz hakkında daha çok bilgi edinerek hangi şartlar altında daha iyi yetişeceğini öğrenmelisiniz.

Bitkinizi korumak için, toprağı bulamaç olacak şekilde sulamayı bırakmanız ve sürekli hava alan yerlerde yetiştirmeniz gerekmektedir.  Bitkiniz doğası gereği güneş sevmeyen bir bitki dahi olsa asla güneşsiz ortamda bırakmamalısınız. Steril toprak kullanmaya özen göstermeli ve aynı toprağa sürekli ekim yapmamalısınız. Aksi takdirde mantar sporları üreyecek ve bitkiniz tohumken ölecektir. Steril toprak seçimi dışında iyi drene edilmiş bir toprak, bitki köklerinde ve bitki gövdesinde fazla su toplanmasını önleyecektir. Eğer bitkiniz hali hazırda hastalığa yakalandıysa, hastalığı şaşırtana kadar mantar ilacı çözeltilerini kullanmalı ve hastalığa yakalanmış fideleri, bir takım sağlıklı fidelerle birlikte sökmelisiniz. Ayrıca sağlıklı ve kaliteli tohumlar seçerek hastalık daha oluşmadan önleyebilirsiniz.

 Biraz dikkatli gözlerle ve bahçe bakım bilgisi kazanarak, bitkinizi nasıl daha iyi koruyabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Çökerten hastalığına karşı birebir olan doğal çözeltili ilaçlarımıza ulaşmak için market alanına uğrayabilirsiniz, Yeşerti ile kalın.

Bir yanıt yazın